Hoi, ik ben Julia, de eigenaar van Regverdig. Ik begon de winkel in mei 2019, nadat ik twee jaar met een zware burn-out thuis had gezeten. Daarvoor werkte ik als docent Engels op een MBO-school.
Ik heb altijd een liefde gehad voor tweedehands/vintage kleding en meubels, zo komt het grootste deel van mijn interieur van Marktplaats & de kringloop. Ik houd van het design en vakmanschap van ‘oude’ spullen. Mijn passie voor tweedehands kleding komt ook voort uit het feit dat ik niet meer wilde bijdragen aan de enorm vervuilende kledingindustrie, waarin ook nog eens veel mensen uitgebuit worden.

Toen ik wat jonger was spendeerde ik met veel enthousiasme mijn hele kleedgeld budget bij de H&M, maar nadat ik de documentaire ‘The True Cost’ zag, kon ik niet meer om de feiten heen. De mensen die onze kleding maken werken vaak onder erbarmelijke omstandigheden en krijgen daar te weinig voor betaald. Wat de impact op het milieu betreft: 1 spijkerbroek vervuilt zo’n 7000 liter water!

Ik nam me voor om alleen nog maar tweedehands en duurzame kleding te kopen. Dat vond ik wel een gedoe, honderden advertenties op marktplaats of United Wardrobe (tegenwoordig Vinted) afstruinen of proberen bij de kringloop iets hips te vinden. Ik wilde gewoon lekker even kunnen rondkijken in een gezellige winkel, met mooie kleding die van deze tijd is en waar ik iets kan passen. Zo is Regverdig ontstaan. Ik hoop dat ik je kan inspireren en kan laten zien dat tweedehands winkelen ontzettend leuk is. Het is duurzaam, betaalbaar, het aanbod is elke keer weer anders en je krijgt er gratis een goed gevoel bij.

Disclaimer: Ik ben geen perfecte klimaat activist. Soms koop ik in een opwelling toch iets bij zo’n fast fashion mega webshop. Ik loop niet in zelf gesponnen geitenwollen sokken en ik vergeet nogal eens mijn eigen boodschappentas mee te nemen. Maar laten we er geen wedstrijd van maken en gewoon proberen te doen wat lukt. Als steeds meer mensen vaker tweedehands en duurzame+eerlijke producten kopen in plaats van de fast fashion optie, dan maakt dat zeker een positief verschil!

Hopelijk zie ik je binnenkort in de winkel.

P.S. REGVERDIG is Afrikaans voor ‘rechtvaardig’