Hoi, ik ben Julia. Een paar jaar geleden kreeg ik een steeds slechter gevoel bij het kopen van nieuwe kleren. Een t-shirt voor €7 hier, een spijkerbroek voor €20 daar, dat kon nooit duurzaam en eerlijk geproduceerd zijn. (Overigens wil dat niet zeggen dat duurdere kleding dus wel verantwoord gemaakt is. De kledingindustrie is totaal niet transparant.)

Nadat ik de documentaire ‘the True Cost’ zag, kon ik niet meer doen alsof ik voor het gemak maar even de andere kant op keek. Er kwamen ook steeds meer berichten naar buiten over erbarmelijke omstandigheden in kledingfabrieken (zoals de in 2013 ingestorte fabriek Rhana Plaza, waarbij 1134 doden vielen).
Daarnaast heeft het enorme volume kleding dat wordt geproduceerd een grote negatieve impact op ons milieu. De productie van 1 spijkerbroek vervuilt zo’n 7000 liter water!

Ik nam me voor om alleen nog maar tweedehands en duurzame kleding te kopen. Dat vond ik wel een gedoe, honderden advertenties op marktplaats afstruinen of proberen bij de kringloop iets fatsoenlijks te vinden. Ik wilde gewoon lekker even kunnen rondkijken in een gezellige winkel, met mooie kleding die van deze tijd is en waar ik iets kan passen. Zo is REGVERDIG ontstaan. Ik hoop dat ik je kan inspireren en kan laten zien dat tweedehands winkelen ontzettend leuk is. Het is duurzaam, betaalbaar, het aanbod is elke keer weer anders en je krijgt er gratis een goed gevoel bij.

Disclaimer: Ik ben geen perfecte klimaat activist. Soms koop ik in een opwelling toch iets bij zo’n fast fashion mega webshop. Ik loop niet in zelf gesponnen geitenwollen sokken en ik vergeet nogal eens mijn eigen boodschappentas mee te nemen. Maar laten we er geen wedstrijd van maken en gewoon proberen te doen wat lukt. Als steeds meer mensen vaker tweedehands en duurzame+eerlijke producten kopen in plaats van de fast fashion optie, dan maakt dat zeker een positief verschil!

Hopelijk zie ik je binnenkort in de winkel.

P.S. REGVERDIG is Afrikaans voor ‘rechtvaardig’